Sisteme de Securitate / Detectie Supraveghere Video Detectie Incendiu Control Acces Service/Automatizari Grupuri Electrogen Instalatii Electrice Sisteme BMS Automatizari Porti/Bariere

Un sistem de detectare, semnalizare și avertizare incendiu este o instalatie cu rol de protectie, avand scopul de a detecta si semnaliza în cat mai scurt timp posibil aparitia unui inceput de incendiu in spatiile protejate, precum și acela de a alarma personalul, echipele de pompieri si oricare alta categorie de persoane aflate in zona care pot ajuta la stingerea incendiului și la limitarea efectelor acestuia.

Incendiul provoaca daune atat din cauza flacarilor si fumului rezultat in urma arderii diverselor materiale dar si datorita apei folosite la stingere. Sunt pierderi inevitabile si din acest motiv este necesara gasirea unei solutii optime de legatura intre sistemul de detectie la incendiu si sistemul de stingere adecva

Pentru locuinte particulare este suficienta conectarea detectorilor de fum,temperatura si gaz la centrala de alarma folosita impotriva efractiei dar pentru cladiri de birouri, spatii comerciale, depozite, banci, cladiri aglomerate etc. se folosesc sisteme dedicate pentru detectia si semnalizarea inceputului de incendiu

Sistemele de alarma la incendiu conventionale sunt folosite in general pentru imobile mici unde nu este absolut necesara identificarea fiecarui detector de alarma incendiu conventional de la panoul de afisare a centralei de detectie si alarmare la incendiu conventionale.

Sistemele de alarmare antiincendiu adresabile sunt destinate cladirilor mari si ansamblurilor de cladiri, fiecare senzor de alarmare antiincendiu adresabil putand fi identificat de la panoul de afisare al centralei adresabile de detectie si alarma incendiu cu bucle adresabile.

Componentele sistemului de detectie

Sistemul de detecție este compus din dispozitivele de detectare a incendiilor (declansatoare manuale sau detectoare automate de gazde fumde căldurăde flăcări).Sistemele de detectare, semnalizare și avertizare incendiu pot avea urmatoarele elemente in componenta:

 • Unul sau mai multe detectoare de incendiu
 • Echipament de control și semnalizare
 • Dispozitive de alarmă incendiu
 • Unul sau mai multe declanșatoare manuale de alarmă
 • Un dispozitiv de transmisie alarmă la incendiu
 • Stație de recepție alarmă la incendiu
 • Sistem de comanda a sistemelor automate de protecție împotriva incendiului
 • Echipament de protecție împotriva incendiului
 • Dispozitiv de transmisie semnal de defect
 • Stație de receptie semnal de defect
 • Echipament de alimentare cu energie
 • Elemente pentru conectare
 • Unul sau mai multe dispozitive autonome de alarmare la fum

Compunerea echipamentului de control și semnalizare

Echipamentul de control si semnalizare (E.C.S.) este o structură prin care alte componente pot fi alimentate cu energie și controlate. Rolul său este complex:

  1. Recepția semnalelor de la detectoare și analiza acestora pentru a determina dacă ele corespund sau nu unor condiții de alarmă, semnalizarea audibilă și vizibilă a acestor condiții de alarmă și indicarea locul pericolului, precum și înregistra dacă este posibilă a oricăror din aceste informații
  2. Monitorizarea funcționării corecte a sistemului și avertizarea audibilă și vizibilă a oricărui defect (exempli gratia: scurtcircuit, rupere linie sau defect în alimentarea cu energie)
  3. Transmisia semnalului de alarmă incendiu în funcție de cerințele de proiectare, de exemplu la:
  • dispozitive de alarmă incendiu sonore sau optice
  • serviciul de pompieri — direct sau prin intermediul unui echipament de transmisie a alarmei de incendiu
  • spre echipamentul de comandă al protecției automate (reprezentată de către echipamentul automat de stingere a incendiului)

Obligativitatea incheierii unui contract de mentenanta:

Functionarea corecta a unui sistem de detectie incendiu (respectiv antiincendiu) necesita o inspectie periodica. Incheierea unui contract de mentenanta nu reprezinta o optiune, ci o obligatie conform legislatiei in domeniu. Conform Normativului P118/3 - 2015, imediat dupa receptia sistemului, chiar daca respectiva constructie este sau nu utilizata, trebuie incheiat un contract de mentenanta intre proprietarul, respectiv utilizatorul cladirii si instalatorul sistemului sau o alta firma autorizata si specializata in lucrari de intretinere a sistemelor de detectie incendiu si efractie.

Contractul de mentenanta trebuie sa contina obligatoriu perioada in care un sistem de detectie incendiu (antiincendiu) trebuie repus in functiune in cazul unei defectiuni, respectiv mentiuni referitoare la modalitatea de acces la echipament.

De asemenea, echipamentul de control si semnalizare trebuie sa aiba afisat intr-un loc vizibil datele de contact ale firmei cu care s-a incheiat contactul de mentenanta a sistemului de detectie incendiu (antiincendiu).

 

Sunday the 16th. Portofoliul este cartea noastra de vizita ... - By Freshjoomlatemplates.com
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.