Cum alegem un sistem de securitate?
Cum alegem un sistem de securitate?
- Achizitionam un sistem de la o firma de specialitate sau cumparam de pe un site/eventual direct din magazin?
Fiecare optiune are motive pro si contra, insa trebuie sa punem in balanta faptul ca este vorba de siguranta noastra, al familiei, al proprietatii noastre.
Achizitionand un sistem de la magazine sau de pe un site avem urmatorul beneficiu evident pretul net scazut fata de preturile practicate de o firma de specialitate. Dezavantajul este ca trebuie sa montam noi personal sistemul achizitionat. Avem nevoie de scule (daca nu le avem acasa) necesare pentru montarea acestui sistem. In plus in majoritatea cazurilor sistemele vandute astfel nu au toate componentele necesare pentru a fi functionale. Totodata desi avem un manual de utilizare atasat produsului nu in toate cazurile acesta ne explica pas cu pas cum se monteaza un astfel de sistem. Alt dezavantaj ar fi, ca in cazul in care se defecteaza produsul sau nu porneste din start singura noastra optiune este sa demontam produsele si sa le ducem inapoi la magazin sau sa le returnam la firma de la care am achizitionat online. In oricare dintre cazurile de mai sus exista riscul sa ni se zica, ca nu am respectat instructiunile de utilizare si am stricat produsul, care din aceasta cauza nu poate fi schimbat. Daca exista suport tehnic la un astfel de site putem suna si cere lamuriri. Insa in majoritatea cazurilor nu exista suport tehnic real. In plus caracteristicele produselor difera si in functie de situatia de la locul montarii un produs poate sa functioneze in parametrii normali la un imobil iar la alt imobil sa nu indeplineasca cerintele. De exemplu exista camere de supraveghere care au nevoie de un nivel minim de luminozitate pentru a fi functionali in timpul noptii iar altele functioneaza fara nici o sursa suplimentara de iluminat. In cazul sistemelor de alarama in functie de suprafata, situarea imobilului variaza numarul de senzori care trebuie montate precum si felul acestora. Cablurile utilizate pot varia de la un echipament la altul.
In cazul in care achizitionam un sistem de securitate de la o firma de specialitate desi platim un pret mai mare avem avantaje care inclina balanta in favoarea acestei optiuni. Primul avantaj major ar fi ca inainte sa achizitionam produsele un tehnician avizat ne spune exact de ce produse avem nevoie in functie de situatia noastra specifica. In al doilea rand tehnicianul in cauza vine la sediul/domiciliul nostru si monteaza produsul. Nu mai trebuie sa ne murdarim sau sa ne documentam cu privire la componentele unui astfel de sistem. Firmele care monteaza astfel de produse trebuie sa fie licentiate de catre Politia Romana. Aceasta licenta ne asigura faptul ca firma este serioasa si respecta drepturile noastre acordate prin lege. Totdata Legea obliga societatile licentiate sa intervina intr-un termen de 24 de ore de la semnalarea defectiunii. Astfel daca se defecteaza produsul nu trebuie sa ne batem noi capul cu motivele pentru care s-a defectat si modul de remediere. Care in cazul echipamentelor achizitionate de la magazine poate fi chiar cumpararea unui alt sistem, deoarece este posibil ca, componentele care inca functioneaza sa nu fie compatibile cu un alt echipament. Nu este de neglijat nici faptul ca echipamentele montate de firmele de specialitate provin de la furnizori renumiti si cu istoric in domeniul sistemelor de securitate. Asadar avem siguranta ca si pe viitor vor fi disponibile produsele achizitionate sau cel putin echipamente compatibile.
- Aspectele de care trebuie sa tinem cont la alegerea unui sistem de supraveghere:
In prezent avem posibilitatea de a alege intre us sistem analogic sau digitale pe IP.
Tehnologia digitala IP reprezinta viitorul in domeniul supravegherii video, inlocuind invechitul sistem video cu camere analogice, placi de captura sau DVR. Un sistem digital de monitorizare video ofera imagini de o claritate mult superioara si trebuie privit in principal ca si o unealta de management care ofera rapid informatii utile in luarea unor decizii corecte, in timp real, pentru toate procesele monitorizate.
Sistemele de supraveghere video IP ofera administratorilor posibilitatea controlului la distanta a afacerii, indiferent de distanta intre acestea, datorita transmisiei imaginilor in timp real prin Internet. Camerele IP ofera avantaje nete comparativ cu tehnologia analogica, in principal prin calitatea imbunatatita a imaginii si implicit cresterea numarului de detalii inregistrate.
A. Numarul de camere necesare si DVR/NVR-ul.
La alegerea unui sistem de supraveghere trebuie sa stim exact pentru ce dorim sa-l folosim si in ce conditii. Alegem un sistem analogic sau unul digital, am relatat mai sus avantajele unui sistem digital. Trebuie stabilit numarul de camera necesare. In acest scop trebuie sa stim unghiul din care trebuie surprinse imaginile, suprafata de supravegheat si luminozitatea. Dupa stabilirea numarului de camere alegem un DVR (sistem analogic)/NVR (sistem digital) care sa suporte conectarea numarului necesar de camere sau chiar mai multe. Putem alege intre un DVR/NVR cu 4, 8, 9, 16 sau 32 de canale.
NVR cu 4 canale
DVR cu 8 canale
B. Calitatea imaginii
In functie de scopul sistemul de supraveghere, putem opta pentru un sistem cu rezolutie mica, medie (1 – 2 megapixeli) sau mare (peste 3 megapixeli). Trebuie sa ne asiguram ca atat camerele cat si DVR-ul au rezolutii asemanatoare sau identice.
C. Capacitatea DVR/NVR-ului
Trebuie sa tinem cont in functie de numarul de camere instalate si de capacitatea de stocare, deoarece putem pierde o parte din inregistrari daca nu suntem atenti si nu salvam in timp aceste imagini. Acest aspect se refera la un mediu de stocare (hard disk) – DVR-urile nu au memorie interna! Atunci cand capacitatea de stocare a hard disk-ului ajunge la limita, DVR-ul va inregistra peste imaginile cele mai vechi. Totodata trebuie sa alagem un HDD destinat special pentru supraveghere video, acestea au o durata de viata mai lunga decat cele obisnuite.
D. Tehnologia infrarosu vs starlight
Camerele de supraveghere dotate cu LED-uri cu infrarosu permit inregistrarea de imagini si pe timp de noapte. Distanta pana la care o camera poate inregistra pe timp de noapte variaza de la un model la altul. Asadar trebuie sa ne gandim pana la ce distanta dorim sa surprindem imagini pe suprafata supravegheata pet imp de noapte si sa alegem varianta optima. In functie de nivelul de calitate al camerei, imaginile in infrarosu pot fi slabe sau de calitate. Exista insa situatii in care imaginile in infrarosu, chiar si luate de la camere de calitate, nu sunt ceea ce ne dorim. Solutia problemelor de mai sus este oferita de camerele de supraveghere tip starlight, camere cu imagini color pe timp de noapte, construite special pentru conditii fara lumina.
E. Conectivitate
Imaginile inregistrate de camera pot fi accesate direct de pe telefonul mobbil, calculator sau tablet de la distanta. Oferind astfel mobilitate avand posibilitatea de a vedea imaginile oriunde ne-am afla in lume. Accesul la imagini se face printr-o aplicatie speciala, care trebuie instalata pe telefon, cu ajutorul caruia avem acces instant la sistemul de supraveghere.